Последните новости в диагностиката, лечението,  дългосрочното проследяване и предотвратяването на

...
Последните новости в диагностиката, лечението,  дългосрочното проследяване и предотвратяването на
Коментари Харесай

Диагностиката и лечението на ретинопатията при недоносените деца намаляват риска от инвалидизация и слепота

Последните новости в диагностиката, лекуването,  дълготрайното следене и предотвратяването на очните затруднения дискутират над 150 лекари от България и Европа в границите на форума „ Ретинопатия на недоносеността – за бъдещето на нашите недоносени деца “. Събитието се провежда от Българското сдружение по детска офталмология,  невроофталмология и офталмогенетика и протича под патронажа на президента на Република България господин Румен Радев. С приветствен адрес президентът приветства провеждането на събитието, отдадено на една от най-актуалните области в офталмо-педиатрията. „ Реализирането на този важен конгрес потвърждава устрема към шерване на познания и опит, което спомага за новаторски решения и нови хоризонти на развиване на здравната просвета. Уверен съм, че изводите от полемиките ще допринесат за следването на най-високите стандарти в региона на детската офталмология “, написа още в адреса от президентството.

Един от факторите за възстановяване на грижата и понижаване на случаите с тежко зрително увреждане и слепота е скъпата помощ на благотворителната самодейност под патронажа на Президента – „ Българската Коледа “, посочи ръководителят на Българското сдружение по дeтска офталмология, невроофталмология и офталмогенетика проф. доктор Александър  Оскар. Той акцентира, че в страната беше обезпечена инсталация за диагностика, лекуване и следене, която доста увеличи както опциите на лекарите, по този начин и здравната грижа, която се дава на най-малки пациенти.

„ Ретинопатията на недоносените деца е един извънредно сериозен проблем, който вие настойчиво се стараете да решите и съм благополучен, че тя към този момент не е водеща причина за зрителна инвалидизация в тази възраст точно с помощта на напъните на българските неонатолози и офталмолози “, акцентира в своя приветствен адрес към уредниците и участниците ръководителят на парламентарната здравна комисия доцент Антон Тонев. „ Вашето посвещение на актуалното лекуване на ретинопатията е образец какво могат да реализират лекарите, когато идеята им е толкоз значима, а познанията необятни и се надграждат непрестанно, когато в безсънната им борба за зрението на децата няма непостижими цели, граници и невъзможни пътища “, написа още в адреса от Народното събрание. 

„ Който дава зрение, дава живот. Всеки решен здравословен проблем е огромен триумф – за детето, за родителите му, за обществото. Но проглеждането е като да дариш нов живот. Иновациите и технологиите през днешния ден вършат чудеса, само че те са невъзможни без положителните лекари “ – тези думи към форума насочи кметът на София госпожа Йорданка Фандъкова. Столична община е формален сътрудник на събитието, както и Българският лекарски съюз.

Председателят на съсловната организация на лекарите доктор Иван Маджаров посочи, че медицината е просвета, в която достиженията са групови и напредъкът във връзка с ретинопатията на недоносеността е ослепителен образец за това. „ Истината е, че в случай че няма колаборация сред неонатолози, детски офталмолози, педиатри, анестезиолози и други навременната диагностика и лекуването на това социалнозначимо заболяване няма да бъде сполучлива “, съобщи доктор Маджаров. Към думите му се причисли и проф. Ива Петкова, ръководител на Българското сдружение по ретинология, с което експертите по детска офталмология си сътрудничат тясно.

Проф. Оскар благодари на формалните посетители и участниците във форума, като изясни, че с помощта на софтуерния напредък и напредъка в медицината към този момент сполучливо лекуват децата, родени прибързано. „ През последните 20 години с общите старания на неонатолозите и офталмолозите съумяваме да се преборим прибързано родените деца да нямат съществени затруднения и увреждания на зрението “, съобщи ръководителят на БДДНО.

Ретинопатията на недоносеността е водеща причина за тежко зрително увреждане и слепота при децата освен в България, само че и по света. Към момента експертите съумяват да обезпечат на най-малките пациенти високо равнище на здравна помощ с вярата тази наклонност да се резервира, само че задачата им е вбъдеще все по-малко деца да губят зрението си вследствие на ретинопатията на недоносеността.

Конгресът преглежда главните акценти на тематиката в 360-градусова рамка и е разграничен на тематични панели: Ретинопатия на недоносеността през погледа на неонатолога, епидемиология, патогенеза, скрининг и лечебни благоприятни условия.

Българският опит за високоспециализирано следене и лекуване на ретинопатията на недоносеността и запазване на качеството на живот при тези деца ще бъде показан от проф. доктор Александър Оскар, дм, доцент доктор Невяна Велева, дм, доцент доктор Ралица Георгиева, дм, проф. доктор Мая Кръстева, дм, проф. доктор Боряна Слънчева, дм, доцент доктор Галина Димитрова, дм, доктор Огнян Младенов, дм, доктор Лиляна Димитрова, доктор Галатея Цветкова, доктор Светла Николова, доктор Васил Маринов, дм, проф. доктор Ива Петкова, дм. Чуждестранните лектори са показани от проф. доктор Андреас Щаал и доктор Йохана Пфайл. 

В рамките на форума се организира и ревю, на което медицински и фармацевтични компании обогатяват научната стратегия с настояща информация за високотехнологична инсталация и проби за диагностика в региона на офталмологията.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР